Electricitatea pune tot felul de aparate și obiecte în mișcare, de la cele mai mici, cum ar fi mașina de spălat sau ceasul, până la cele mari precum autoturismele, generează căldură prin plită, grătar electric sau centrală termică și ne luminează serile prin LED-urile din becuri și ne ajută să ne petrecem timpul în mod agreabil prin accesarea televizoarelor și vizionarea programelor TV.
Consumul de energie – Pornit – când folosim echipamentele / Oprit – când sunt in standby / Oprit de tot – când le scoatem din priză
Pentru a închide un aparat, oprim circuitul care transportă energie cu ajutorul electronilor, printr-un întrerupător. Telecomanda sau butonul on/off de multe ori nu întrerup un circuit, aparatul continuând să consume energie și în standby. Chiar dacă nu ne dăm seama, acești consumatori fantomă generează între 3-10% din consumul total al aparatelor electrocasnice la nivel global. Cu alte cuvinte, până la 10% din energia electrică pe care o folosește gospodăria ta se consumă inutil. Poți elimina o parte din aceste piederi dacă oprești de tot aparatele din casă atunci când acest lucru este posibil.
Cum calculăm consumul de energie al dispozitivelor din casă?
Pentru a calcula consumul de energie, trebuie să știm care este puterea unui aparat electrocasnic și să ne gândim la numărul de ore de funcționare. E simplu să aflăm asta din fișa tehnică sau, de multe ori, găsim această informație și pe eticheta aparatului. De exemplu, un televizor cu o putere de 50W are echivalentul unui consum de 0.05 kW/oră. Astfel, dacă televizorul este folosit 100 de ore pe lună, va avea un consum de 5 kWh, calculând consumul pe oră (0.05 kW ) și numărul de ore în care este folosit (100h): 0.05 kW * 100h = 5 kWh.
Din aceștia, în jur de 0,5 kWh sunt consumați fără folos. Și adaugă apoi și restul de electrocasnice care par deconectate, dar de fapt sunt doar în standby, și s-ar putea să ai o surpriză când vezi că dai lună de lună bani pe… nimic.
Un truc extrem de simplu pentru a economisi
După cum vezi, câteodată cele mai simple lucruri au cel mai mare impact. E de ajuns să oprești de tot electrocasnicele care sunt doar în standby ca să faci economii serioase: în 10 luni poți economisi, practic, până la o factură întreagă.