preloader

Furnizor și distribuitor. Care e rolul fiecăruia?

Distribuie

Furnizor și distribuitor. Care e rolul fiecăruia?

Cu siguranță nu este prima dată când auzi termenii furnizor și distribuitor, mai ales în ultimele luni când energia, costurile acesteia, au fost subiecte fruntașe atât la știri, cât și în casele fiecăruia dintre noi.

Sunt oare unii și aceeași? Există diferențe între ei, ce roluri au?

Hai să vedem ce face fiecare și mai ales, cui ne adresăm în funcție de problema întâmpinată în calitate de consumator.

Din capul locului trebuie să stabilim că sunt companii diferite, cu roluri distincte pe piața energiei. Ca să ne reamintim care sunt jucătorii pe piața energiei, putem reveni asupra articolelor „Calea energiei până în casele noastre”, publicate acum ceva timp.  Pe scurt, lanțul logistic al energiei sau Sistemul Energetic Național arată așa:

producători –> transportatori –> distribuitori –> furnizori –> consumatori casnici & business

Ce este și ce face un distribuitor de energie?

Revenind la distribuitori cunoscuți ca Operatori de Distribuție sau Operatori de Rețea, e necesar să știm că sunt companii licențiate de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) care realizează, dețin și administrează infrastructura/rețeaua de circulație și livrare a energiei electrice sau a gazelor naturale dintr-o anumită parte a țării. Activitatea de distribuție e realizată prin concesiune, de aceea e un monopol natural.

În prezent în România există 8 distribuitori de energie electrică și 34 de distribuitori de gaze naturale. 

În cazul electricității, rețeaua înseamnă stâlpii de tensiune înaltă, medie și joasă, cabluri aeriene, subterane, transformatoare, contoare, sisteme de telecontrol. În ce privește gazele naturale, distribuitorii răspund de starea rețelelor astfel încât fluxul de gaze naturale să circule fără întreruperi și în parametri optimi, până la contor inclusiv. De instalația interioară de gaz, răspunzi tu.

Principalele sarcini și activități ale unui distribuitor de energie sunt:

  • Racordarea consumatorilor la rețea
  • Instalarea de contoare de măsură, verificarea, citirea și înlocuirea lor
  • Modernizarea și mentenanța rețelei
  • Intervenții în rețea pentru rezolvarea defecțiunilor
  • Transmite informații, răspunde la solicitările furnizorilor venite de la consumatorii finali

Așadar, când ne adresăm distribuitorului din zona noastră?

De exemplu când vrem să racordăm casa la energie, când dorim să obținem un aviz tehnic de racordare, când sunt deteriorări la instalația de alimentare, când avem probleme cu contorul de măsură, dacă apar urgențe în furnizarea energiei sau întreruperi. Tot către distribuitor poți îndrepta o reclamație atunci când ești nemulțumit de calitatea energiei electrice (tensiune scăzută, lipsa tensiunii etc.) ori de calitatea gazului furnizat. De regulă poți face o solicitare direct la furnizorul tău, cel care îți emite factura, iar acesta va intermedia relația cu distribuitorul din zona ta.

Ce este și ce face un furnizor de energie?

Mergând mai departe pe lanțul energiei, furnizorii sunt și ei licențiați de către ANRE și sunt companii al căror principal obiectiv este procurarea, achiziția de energie electrică sau gaze naturale de la producători și vânzarea/furnizarea lor către consumatorul final. Mai departe, furnizorii analizează consumul clienților săi, pentru a-și face planurile de achiziție a energiei în funcție de consumul clienților pe care îi are în grijă. El utilizează rețeaua de distribuție a distribuitorilor cu care colaborează, pentru transmiterea energiei către toate locurile de consum pe care le are. Pentru că furnizorul este cel care ne vinde energia, cu acesta încheiem un contract de furnizare, acesta ne emite facturi, către acesta facem plăți pe care mai apoi, el le distribuie pe tot lanțul.

În concluzie, aflăm și un alt lucru important. Distribuitorul nu îl putem schimba, întrucât aceștia concesionează anumite zone din țară unde investesc în rețele de distribuție, care apoi le aparțin. Furnizorul în schimb, datorită liberalizării pieței petrecută în urmă cu câțiva ani, poate fi schimbat când dorești, proces numit chiar „schimbare furnizor”. Alegerea unei oferte de la alt furnizor și rezilierea contractului cu vechiul furnizor este un proces gratuit, nu necesită intervenții la noi acasă, nici întreruperi în furnizare și durează maximum 21 de zile conform legii.

imagine

În curând se va lansa platforma online posf.ro dezvoltată de ANRE în parteneriat cu distribuitorii și furnizorii din România, iar atunci vom putea schimba furnizorul în 24 de ore.

Sperăm că articolul ți-a fost de folos și că este mai clară diferența între furnizor și distribuitor, dar mai ales, că știi unde să te îndrepți în cazul în care ai nevoie de suport, în funcție de natura solicitării tale.

 
Ți-a fost util acest articol?
DaNu
Ți-a fost util acest articol?
DaNu

Distribuie

Începe și tastează pentru a vedea rezultatul căutării.
Acasă
Meniu