Nu credem că există român care să nu fi pronunțat cel puțin o dată în ultimii 2 ani, ce se întâmplă pe piața energiei? De ce devin tot mai de neînțeles facturile noastre de consum? De ce avem atâtea informații pe factură? Cât ne costă de fapt fiecare kilowatt consumat? Ce drepturi am eu? Dar furnizorul care îmi trimite facturi?
Ei bine, toate s-au întâmplat ori au fost menționate în mass-media ca urmare a unor modificări legislative. Acestea au venit fie direct de la Guvernul României prin Ordonanțe de Urgență (OUGuri), fie direct de la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei) al cărei rol este de a stabili regulile pieței de energie. Regulile se aplică atât pentru noi, consumatorii, dar și pentru cei 3 jucători importanți ai acestui sistem.
2023 nu se lasă mai prejos și vine cu alte schimbări. De data aceasta, ANRE a publicat noi regulamente de furnizare pentru energia electrică pe 6 februarie, iar pe 20 martie pentru gaze naturale.
Hai să vedem ce se schimbă după 1 aprilie, data stabilită pentru implementarea acestor modificări.
Pe cine afectează noile regulamente?
Pe toți jucătorii de pe piața energiei: transportatori – distribuitori – furnizori – clienți.
De ce noi modificări?
Conform celor apărute în presă, presedintele ANRE suține că: „Am aprobat modificări consistente la Regulamentul de furnizare a energiei la clienţii finali, care întăresc drepturile acestora în scopul de a completa măsurile de protecție.” și că „Am vizat inclusiv simplificarea conținutului facturii la energie și a anexei acesteia. Totodată, pentru o înțelegere mai bună a facturilor de energie electrică și gaze naturale, clienții finali vor primi și o anexă care va cuprinde, obligatoriu, o serie de informații utile.”
Ce se schimbă?
Nu puține lucruri. Există impact pe fiecare pas al „călătoriei” noastre de consumatori: de la racordarea spațiului la energie, până la factura care ajunge în cutia poștală sau pe e-mail, până la plata acesteia. Noile regulamente stabilesc de exemplu:
- Ce trebuie să includă ofertele de preț
- Ce conține contractul de furnizare, cum se poate încheia și cum poate înceta
- Cum se determină consumul
- Cum se facturează, dar mai ales ce conține factura și cum arată
- Când și în ce condiții se întrerupe furnizarea
- Când și cine poate solicita eșalonarea plăților
- Cum se soluționează plângerile legate de contract și factură
Avem noi ceva de făcut?
Știm vorba aceea: „un om informat este…” deci am zice că e bine să consultăm noile regulamente, ca să cunoaștem mai bine ce drepturi avem și obligații atât noi, dar și cei cărora le plătim facturi de consum.
Când vom vedea impact real?
Noile RF spun că toți consumatorii casnici vor primi facturi care să respecte noul format al facturilor pentru consumul realizat începând cu 1 aprilie. Așadar, râmâi cu ochii pe Stația de energie. Promitem să revenim aici cu ultimele noutăți, dar mai ales detalii despre facturile care vor ajunge în casele noastre, în scurt timp.
Surse:
https://anre.ro/informare-de-presa-03-02-2023-noul-regulament-de-furnizare-a-energiei-electrice-intareste-drepturile-clientilor-finali-si-simplica-informatiile-din-factura/