preloader

Când apar defecțiuni la centrala termică și de ce?

Distribuie

Când apar defecțiuni la centrala termică și de ce?

Centrala termică, ca orice alt echipament care funcționează pe baza de combustibili, este o mașinărie care are nevoie de întreținere pentru a funcționa la capacitate normală și pentru a furniza încălzire și apă caldă menajeră la standardele și parametri indicați de către producător.

Pentru mulți se poate să nu fie o surpriză că cele mai multe solicitări de service și intervenții la centrala termică apar în lunile decembrie și ianuarie, în timp ce luna iulie înregistrează cele mai puține solicitări. Cauzele sunt evidente:

  • temperaturile apropiate de îngheț și
  • folosirea intensivă, zilnică a echipamentului, care exercită o presiune suplimentară asupra componentelor sale.

Dacă centrala termică are deja câțiva ani vechime, probleme de uzură sau mici defecțiuni, laolaltă cu cele de mai sus, duc la o singură consecință: defecțiuni majore și chiar oprirea centralei termice. Cum ar fi ca în toiul iernii, să stai cel puțin 3 zile fără încălzire și apă caldă?

În mod uzual, durata de exploatare a unei centrale termice este de 10 ani după care randamentul ei scade și implicit crește, considerabil, consumul de gaz. Dacă în ţările din Europa de Vest o centrală se schimbă o dată la opt ani, în România acestea sunt folosite chiar şi 20 de ani, dacă sunt funcționale. Din păcate, doar atunci când constatăm că reparația e prea scumpă, luăm în considerare înlocuirea centralei, deși, zi de zi cât o folosim, de multe ori încălzim atmosfera și vecinii, pe banii noștri.

Cum putem evita defecțiunile la centrala termică?

În primul rând, asigurându-i servicii periodice de mentenanță. De exemplu, cel puțin o dată la 2 ani, este obligatorie o verificare tehnică periodică, cunoscută ca VTP. Pentru această lucrare e nevoie să apelezi la un inginer autorizat ISCIR și ANRE. Inginerul autorizat va transmite rezultatele verificării câtre Operatorul de Distribuție din zona locului de consum, iar acesta către furnizorul tău, pentru actualizarea acestor informații în sistem. O intervenție neautorizată sau neefectuarea acestei lucrări pot duce la pierderea garanției, dar chiar și la întreruperea alimentării cu gaz a locuinței.

VTP-ul este recomandat și la semne că centrala ajunge „mai greu” la temperatura dorită, când scoate zgomote ciudate, când erorile ce apar pe ecran, nu pot fi remediate urmând instrucțiunile din manualul de utilizare.

Alte lucruri pe care le putem face singuri sunt:

  • verificarea presiunii apei – de regulă, aceasta trebuie să fie între 1 și 2 bari, iar dacă nu e așa, o poți regla.
  • aerisirea caloriferelor, de regulă înainte de sezonul rece sau de momentul când pornești încălzirea. Astfel, poți evita ca acestea să prezinte zone reci.
  • pornirea centralei pe încălzire și în timpul verii. O pornești 5 minute și gata.

Când e cazul să înlocuim centrala termică?

Așa cum spuneam și mai devreme, vârsta echipamentului este un factor important. Pe lângă consumul inutil de gaze naturale, dar și de electricitate ridicat, defectarea unei centrale vechi poate însemna costuri de reparație ridicate, piese scumpe sau chiar dispărute de pe piață și imposibil de găsit. Așa că, ce faci? După ce că dai greu de un specialist disponibil, stai în frig câteva zile, ca apoi să afli că nici nu poate fi reparată?

Dacă vezi că de la an la an, valoarea facturilor tale crește desi prețul gazului e același, înseamnă că e o problemă de consum.

Defecțiuni mici, dar dese? Poate fi semn că e cazul să o schimbi. Iar dacă deja știm că cele mai frecvente defecțiuni apar iarna, e oarecum logic ca înlocuirea centralei să o faci în sezonul cald. Ai toate șansele să prinzi oferte speciale, să beneficiezi de montaj rapid, firmele nefiind atât de ocupate, plus că nu e un disconfort să stai câteva zile fără încălzire.

Putem prelungi durata de viață a centralei termice?

Da. În primul rând, prin alegerea unei centrale termice în condensare de calitate premium. Chiar dacă e o investiție ridicată, avantajele vin din raportul calitate-preț, iar pe termen lung se poate dovedi cea mai bună alegere.

Efectuarea mentenanței obligatorii, dar și respectarea indicațiilor de la producător, cuprinse în manualul de utilizare.

Atât timp cât centrala funcționează pe gaz, e de la sine înțeles că ș instalația de utilizare a gazelor naturale e un factor important. Și aceasta, ca și centrala, necesită service autorizat, periodic, mai ales din motive de siguranță. De exemplu, e important să știi că nu poți realiza VTP, fără ca verificarea instalației de gaz nu este și ea în termen, fiind la fel, obligatorie la fiecare 2 ani.

Cum alegi centrala potrivită?

Apelând la profesioniști. Noi îți livrăm „la cheie” tot de la echipament, la instalare, punere în funcțiune.Ia legatură cu echipa noastră și îți vom oferi toate detaliile. 

Ți-a fost util acest articol?
DaNu
Ți-a fost util acest articol?
DaNu

Distribuie

Începe și tastează pentru a vedea rezultatul căutării.
Acasă
Meniu