Ai întrebări ? Noi avem răspunsuri.
GNV oferă și următoarele tipuri de servicii:
proiectare și execuție rețele și racorduri gaz | ||||
proiectare și execuție instalații gaz | ||||
verificări și revizii tehnice instalații | ||||
instalații de încălzire | ||||
centrale gaz |
Acest domeniu este reglementat de legislația aflată în vigoare, pentru fiecare etapă de racordare la sistemul de distribuție:
- 60 zile de la data la care contractul își produce efectele pentru selecția operatorului economic autorizat care va proiecta/executa extinderea și/sau branșamentul;
- 180 de zile de la obținerea autorizației de construire sau a ultimului document administrativ emis de către organismele abilitate/autoritățile competente care permit începerea lucrărilor pentru execuția, recepția și punerea în funcțiune a extinderii de conductă;
- 90 de zile de la obținerea autorizației de construire sau a ultimului document administrativ emis de către organismele abilitate/autoritățile competente care permit începerea lucrărilor pentru execuția, recepția și punerea în funcțiune a branșamentului;
Completezi și depui cererea de racordare, la operatorul de distributie însoțită de documentele necesare și achiți tariful de analiză. După ce s-a stabilit soluția tehnică, cererea ta va urma parcursul procesului de racordare.
Noi, iti oferim suport pentru depunerea documentației, contactează-ne prin canalele de comunicare oferite.
Înainte de începerea procesului de racordare este important să știi ce tip de client ești:
- client casnic – clientul care cumpără gaze naturale pentru consumul casnic propriu;
- client noncasnic – clientul care cumpără gaze naturale ce nu sunt destinate consumului casnic propriu;
- dezvoltator al ansamblului rezidențial – persoană fizică sau juridică, care efectuează toate operațiunile imobiliare în vederea construirii, finalizării și predării către clienții finali cu care a încheiat o convenție/antecontract/contract, a unor locuinţe, precum şi coordonarea surselor de finanţare necesare realizării acestor operaţiuni; imobilul pentru care solicit racordarea este destinat înstrăinării.
- grup solicitanţi – persoane fizice sau juridice care dețin imobile (de regulă, de pe aceeași stradă) ce pot fi alimentate printr-o singură extindere de conductă
Lista detaliată a documentelor necesare, în funcție de tipul de client, se regăsește pe formularul de cerere , reglementat de către ANRE prin Regulamentul de racordare. Dorim să îți amintim că emiterea avizului tehnic de racordare este condiționată de prezentarea tuturor documentelor.
Pașii care trebuie parcurși în procesul de racordare sunt următorii:
1. Depunerea cererii de racordare și achitarea facturii de analiză a cererii;
2. Emiterea răspunsului la cererea de racordare – se va emite avizul tehnic de racordare, ofertă contract extindere (după caz), oferta de contract de racordare
3. Exprimarea opţiunii alese de solicitant; poți alege ca lucrările să fie realizate de către o firmă autorizată, aleasă de tine.
4. Actualizarea, pentru cazul în care ai transmis solicitarea de selectare, a contractului de racordare / de extindere (după caz).
5. Realizarea racordării – Etapele de realizare a lucrărilor necesare branșării se vor derula de către firma autorizată aleasă de tine, conform opțiunii exprimate în Solicitare de selectare;
6. Realizarea instalaţiei de utilizare de pe proprietatea ta – Instalația de utilizare este responsabilitatea ta. Pentru realizarea ei, ai dreptul de a alege orice firmă autorizată ANRE. Termenul total pentru proiectarea, execuția, recepția tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale, aferentă locului de consum al solicitantului, viitor client final casnic sau noncasnic, este de regulă de:
- maximum 30 de zile de la data încheierii contractului de racordare la SD, pentru imobilul construit în care se amplasează aparatele consumatoare de combustibili gazoși;
- maximum 90 de zile de la data încheierii contractului de racordare la SD, pentru imobilul ce urmează să fie construit și în care urmează să se amplaseze aparatele consumatoare de combustibili gazoși.
7. Încheierea contractului de furnizare – pentru ca instalația de utilizare să fie pusă în funcțiune, trebuie să închei un contract de furnizare gaze naturale. Îți alegi un furnizor de gaze naturale și închei un contract cu acesta;
8. Solicitarea punerii în funcțiune a instalației de utilizare – Firma autorizată aleasă pentru executarea lucrării va solicita punerea în funcțiune a instalației de utilizare. Operatorul de sistem emite factura aferentă tarifului de punere în funcţiune a instalaţiei de utilizare şi comunică firmei autorizate alese data programată pentru punerea în funcțiune.
9. Punerea în funcțiune a instalației de utilizare – te rugăm să te asiguri că la data programată pentru punerea în funcţiune a instalaţiei de utilizare, factura emisă la pasul anterior este achitată. Acum are loc montarea contorului și punerea în funcțiune a instalației de utilizare.
10. Regularizarea sumelor achitate aferente lucrărilor de racordare.
11. Restituirea sumelor achitate, pentru cazul în care ai finanțat integral lucrarea.
Pentru a se putea începe restituirea valoarii stabilite de către ANRE care ți se cuvine, instalația de utilizare trebuie să fie pusă în funcțiune.
Știm că, procesul de racordare poate sâ îți dea bătăi de cap, printr-un contract de mandat ne ocupăm de tot acest proces.
Completează formularul de contact sau contactează-ne la numerele de telefon din secțiunea Contact și îți oferim suportul necesar.
Finanțarea proiectării și executării extinderii reţelei de distribuţie:
- finanțarea este suportată de Operatorul sistemului de distribuție pentru partea eficientă din investiție și în limita unui buget alocat;
- finanțarea este suportată de solicitant, în cotă-parte sau în totalitate.
Pentru realizarea unui branșament, pentru clientul casnic, Operatorul de sistem va suporta maximum 2125 lei, suma neincluzând TVA, sumă reglementată de către ANRE.
Costurile cu realizarea branșamentului care nu fac parte din finanţarea Operatorului de sistem, prevăzută mai sus, sunt suportate de solicitant.
Solicitantul viitor client final noncasnic suportă în integralitate instalația de racordare aferentă locului de consum.
Solicitantul, dezvoltator al ansamblului rezidențial finanţează în integralitate instalaţia de racordare aferentă ansamblului rezidențial;
Costurile aferente realizării instalației de utilizare de pe proprietatea ta, a achiziționării centralei termice sunt suportate exclusiv de tine.
În cazul în care alegi să finanțezi tu lucrările și să le realizezi prin intermediul unui operator economic atestat ANRE, ales de tine, Operatorul de sistem îți va rambursa cheltuielile conform precizărilor din contractul încheiat, adică:
- în tranşe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferente locului de consum al solicitantului;
- în integralitate, conform prevederilor legale aplicabile, în maximum 30 de zile de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferente locului de consum al solicitantului.
Obiectivele/conductele de distribuţie a gazelor naturale necesare realizării racordării la SD, respectiv instalaţiile de racordare ale viitorilor clienţi finali casnici şi/sau noncasnici amplasate în interiorul ansamblului rezidenţial se finanţează de către dezvoltatorul ansamblului rezidenţial şi se realizează cu respectarea prevederilor Normelor tehnice.
Autorizația de construire e obligatorie pentru construcțiile care nu au înscriere în CF, fiind documentul care atestă edificarea unei construcții; având în vedere prevederile Regulamentului de racordare în vigoare, coroborat cu prevederile Normelor tehnice NTPEE -2018, nu pot fi alimentate cu gaze naturale imobile pe care nu sunt edificate construcții.
În cazul în care ești dezvoltator imobiliar, este obligatorie prezentarea autorizației de construire pentru construcțiile ce urmează a fi alimentate cu gaze naturale la momentul încheierii contractului de racordare.
Lucrările necesare racordării pot fi realizate și prin intermediul unui operator economic selectat de tine, autorizat ANRE. E necesar ca, după ce ai primit avizul tehnic de racordare să ne transmiți solicitarea de selectare-model, pusă la dispoziție, completată cu informațiile necesare.
Gaze Naturale Vest este o firmă autorizată ANRE care deține toate autorizațiile pentru orice tip de lucrare le sistemele de distribuție.
Deoarece urmează ca obiective ale sistemului de distribuție – adică branșamentul, să fie amplasat pe o proprietate privată, conform prevederilor legale în vigoare (Legea 123/2012, respectiv NTPEE -2018) e obligatoriu să fie asigurat dreptul de uz și servitute în favoarea Operatorului sistemului de distribuție, în vederea amplasării, exploatării, respectiv asigurării accesului permanent la aceste obiective
Dacă te hotărăști să ne adresezi o solicitare pentru alimentarea cu gaze naturale, te rugăm să te asiguri că ne transmiți toate informațiile și documentele necesare.
Nu uita că va trebui să achiţi tariful de analiză al cererii de racordare, conform facturii emise de către Operatorul de sistem.
Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că ai obligația de a-ți pune în funcțiune instalația de utilizare a gazelor naturale în:
- maximum 30 de zile de la data încheierii contractului de racordare la SD, pentru imobilul construit în care se amplasează aparatele consumatoare de combustibili gazoși;
- maximum 90 de zile de la data încheierii contractului de racordare la SD, pentru imobilul ce urmează să fie construit și în care urmează să se amplaseze aparatele consumatoare de combustibili gazoși.
Da se poate, cererea de racordare, însoțită de toate documentele precizate în cerere, poate fi depusă de solicitant sau de o persoană desemnată ca mandatar; rolul de mandatar poate fi îndeplinit de un operator economic autorizat ANRE – în baza unui contract de mandat, încheiat conform prevederilor legale în vigoare.